Marcin Wagner

mgr Marcin Wagner

e-mail:
m.wagner@uw.edu.pl

tel.: (22) 55 22 826

dyżury:
Środa    10.00-11.30; 13:00 – 15:00

pokój: 3.26

zainteresowania naukowe:
1. Archeologia Azji Środkowej głównie w I tys. p.n.e.
2. Archeologia Iranu
3. Ceramika i technologie ceramiczne
4. Szkło archeologiczne i jego historia

Zatrudnienie:
Od 2000 pracownik Instytutu Archeologii UW
2006-2010 – członek Komisji Rekrutacyjnej Instytutu Archeologii UW
2017-2018 – sekretarz Komisji Rekrutacyjnej IAUW

bibliografia:
https://uw.academia.edu/MarcinWagner

Udział w badaniach wykopaliskowych:
1997-2000 – Stary Serachs, Turkmenistan
2001-2010 – Mele Hairam, Turkmenistan
2001-2010 – Palmyra, Syria
Od 2005 – Chhim i Jiyeh-Porphyreion, Liban – opracowanie szkieł archeologicznych
2005-2006 – Tang-e Boulaghi, Iran
2007-2008 – Burzim Mihr, Iran
0d 2009 – Topaz Gala depe, Turkmenistan () Stanowisko datowane na wczesną epokę żelaza (Jaz I-II) – kierownik wykopalisk
2012 – Oyukly depe, Turkmenistan ()Stanowisko datowane na wczesną epokę żelaza – kierownik wykopalisk
2009-2012, 2017 – Baniłów, Kuty, Ukraina – współpraca z Fundacją Ormiańską KZKO przy konserwacji i badaniach archeologicznych cmentarzy ormiańskich
2013 – Novae, Bułgaria – opracowanie szkieł archeologicznych
Od 2013 – Akrai, Sycylia, Włochy – opracowanie szkieł archeologicznych
Od 2014 – Gonio Apsaros, Gruzja – opracowanie szkieł archeologicznych
2014 – Ziyaret Tepe – opracowanie szkieł archeologicznych
2015-2018 – Aynunah, Arabia Saudyjska – opracowanie materiału ceramicznego

Granty:
2010 – MNiSW z dotacji DWB –  „Palmyra – Królowa Pustyni. 50 lat polskich wykopalisk w Palmyrze 1959-2009” – nr 514/DWB/P/2010

2010-2013 – MNiSW/ NCN – „Początki osadnictwa w oazie Serachs w południowym Turkmenistanie we wczesnej epoce żelaza w okresach Yaz I-II/III i próba odtworzenia istniejącej w tym czasie sieci irygacyjnej” – nr NN109093439

2011-2012 – MNiSW z dotacji DUN – „Pottery and chronology of the Early Iron Age in Central Asia” – nr 975/P-DUN/2011

2011-2012 – MNiSW z dotacji DUN – Wystawa „Hawarte. Last Masterpieces of Ancien Paintings” – „Hawarte – Ostatnie Arcydzieła Mistrzów Antyku” – nr 949/DUN/P/2011, współkierownik z dr D. Zielińską

Od 2014 – NCN – „Rozwój kultu ognia we wczesnej epoce żelaza, na podstawie badań na stanowisku Topaz Gala depe w południowym Turkmenistanie” – nr UMO-2013/09/B/HS3/04315