Wagner Marcin

Marcin Wagner
mgr Marcin Wagner
Pełnomocnik ds. rekrutacji (z ramienia prodziekana ds. studenckich)
Katedra Archeologii Orientu

e-mail:
m.wagner@uw.edu.pl
w sprawach rekrutacyjnych: rekr.archeo@uw.edu.pl

telefon:
+48 22 55 22 826

dyżury:
środa 11.30–13.00, pokój 3.26
czwartek 12.00–13.00, pokój 3.26

zainteresowania naukowe:
– archeologia Azji Środkowej głównie w I tys. p.n.e.
– archeologia Iranu
– ceramika i technologie ceramiczne
– szkło archeologiczne i jego historia

obowiązki:
Od 2020 r. – pełnomocnik Wydziału Archeologii ds. Rekrutacji
Od roku akad. 2020/2021 – sekretarz Komisji Rekrutacyjnej Wydziału Archeologii UW
Od 2020 r. – kierownik Zespołu ds. Promocji

bibliografia:
Academia.edu

udział w badaniach wykopaliskowych:
1997–2000 – Stary Serachs, Turkmenistan
2001–2010 – Mele Hairam, Turkmenistan
2001–2010 – Palmyra, Syria
Od 2005 – Chhim i Jiyeh-Porphyreion, Liban – opracowanie szkieł archeologicznych
2005–2006 – Tang-e Boulaghi, Iran
2007–2008 – Burzim Mihr, Iran
0d 2009 – Topaz Gala depe, Turkmenistan, stanowisko datowane na wczesną epokę żelaza (Jaz I-II) – kierownik wykopalisk
2012 – Oyukly depe, Turkmenistan, stanowisko datowane na wczesną epokę żelaza – kierownik wykopalisk
2009–2012, 2017 – Baniłów, Kuty, Ukraina – współpraca z Fundacją Ormiańską KZKO przy konserwacji i badaniach archeologicznych cmentarzy ormiańskich
2013 – Novae, Bułgaria – opracowanie szkieł archeologicznych
Od 2013 – Akrai, Sycylia, Włochy – opracowanie szkieł archeologicznych
Od 2014 – Gonio Apsaros, Gruzja – opracowanie szkieł archeologicznych
2014 – Ziyaret Tepe – opracowanie szkieł archeologicznych
2015–2018 – Aynunah, Arabia Saudyjska – opracowanie materiału ceramicznego
2020 – Novae, Bułgaria – opracowanie szkieł archeologicznych w dwóch projektach kierowanych przez dr hab. Agnieszkę Tomas i prof. Piotra Dyczka
Od 2020 – badania na Cmentarzu Żydowskim w Warszawie przy ul. Okopowej 49/51

granty:
2010 – MNiSW z dotacji DWB –  Palmyra – Królowa Pustyni. 50 lat polskich wykopalisk w Palmyrze 1959–2009 – nr 514/DWB/P/2010

2010–2013 – MNiSW/ NCN – Początki osadnictwa w oazie Serachs w południowym Turkmenistanie we wczesnej epoce żelaza w okresach Yaz I-II/III i próba odtworzenia istniejącej w tym czasie sieci irygacyjnej – nr NN109093439

2011–2012 – MNiSW z dotacji DUN – Pottery and chronology of the Early Iron Age in Central Asia – nr 975/P-DUN/2011

2011–2012 – MNiSW z dotacji DUN – Wystawa Hawarte. Last Masterpieces of Ancien Paintings – Hawarte – Ostatnie Arcydzieła Mistrzów Antyku – nr 949/DUN/P/2011, współkierownik z dr D. Zielińską

Od 2014 – NCN – Rozwój kultu ognia we wczesnej epoce żelaza, na podstawie badań na stanowisku Topaz Gala depe w południowym Turkmenistanie – nr UMO-2013/09/B/HS3/04315

Skip to content